1. Domov
  2. /
  3. 4. Druga svetopisemska literatura
  4. /
  5. Primož Trubar | Abecednik

Morda te zanima tudi …

Primož Trubar | Abecednik

18,00  z DDV

Ni na zalogi

Šifra: 2318

Potrebuješ pomoč pri naročilu? Pokliči nas!

041 629 419

Piši nam!

[email protected]

Knjižica, iz katere se lahko
mladi in preprosti Slovenci
zlahka in v kratkem času naučijo brati.
V njej so tudi poglavitni nauki krščanske vere in molitve –
te je prepisal neki prijatelj vseh Slovencev.
In vsak jezik bo slavil Boga. (Rim 14,II)

Trubarjev Abecednik je za naš narod izrednega pomena, saj je v njegovem uvodu prvič  v zgodovini  omenjena  beseda Slovenec.  Skupaj s Katekizmom predstavlja prvo slovensko knjigo . Z na novo ustvarjenim (in v Abecedniku razloženim) knjižnim jezikom je Trubar povezal »Slovence«, ki so bivali v treh različnih »državah«: v deželi Kranjski, Spodnji Štajerski in Koroški ter ponekod drugod. Ta učni pripomoček je najprej zapisal v gotici, pet let pozneje pa ga je na pobudo prijatelja izdal v latinici. Predvsem mu je bilo pomembno, da bi bil s pomočjo Abecednika vsak Slovenec sposoben brati Katekizem in pozneje tudi Sveto pismo v domačem jeziku. V tej knjigi je Trubar pisal o samoglasnikih in izgovorjavi besed, predvsem pa o osnovah krščanske vere (zapisane v obliki dialoga med očetom in sinom), o tem, kako moliti …

Abecednik, ki ga je izdalo združenje Trubarjev forum, vsebuje izvirno besedilo, prevod v sodobno slovenščino, strokovno spremno besedo dr. Kozma Ahačiča ter slikovne priloge.

Z veseljem ga boste vzeli v roke, prebirali in preko njega premišljevali in podoživljali zgodovinske začetke naše slovenske pisne kulture.