ŽIVA BESEDA

Kje vse se lahko srečaš z živo Besedo? V Ecclesii za mlade in odrasle, na Svetopisemskem maratonu, pri usposabljanjih laikov o Svetem pismu… vse to je odslej mogoče tudi v tvoji domači župniji!

O PROJEKTU

»Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence.« (Mt 28,19).

Jezus te kliče, da se učiš pri njem kako biti njegov učenec. Pošilja te, da tudi druge navdušiš naj postanejo učenci. Zato projekt Živa beseda ponuja branje Svetega pisma v malem občestvu Ecclesia, kjer poglobiš bistvene teme naše vere in se odločiš iti za Jezusom kot njegov učenec. V ta namen smo pripravili gradivo za srečanja in usposabljanja voditeljev.

ECCLESIA

Se sprašuješ kaj pomeni beseda Ecclesia? Pomeni Cerkev, skupnost bratov in sester, ki jih je Jezus poklical za svoje učence. Mala občestva Ecclesia so nastala v času korone, ko smo ponovno odkrivali vrednost odnosov in moč bratske podpore. Prisluhni udeležencem Ecclesij zakaj so se odločili, da skupaj z drugimi berejo Božjo besedo.

Kaj je Ecclesia?

 • Malo občestvo 3-6 oseb, kjer zavestno postaneš Jezusov učenec.
 • Preprosta metoda 5 vprašanj – Ecclesio vodi laik ali posvečena oseba.
 • Skupnost bratov in sester, ki si podeli Božjo besedo in drug za drugega moli.
 • Šola učenčevstva, kjer se se učiš od Jezusa o temeljnih vprašanjih naše vere.
 • Cerkev na poti, kjer prepoznavaš kako služiti Gospodu in oznanjati evangelij.

Vizija Ecclesij

 • Cerkev delajo živo in zdravo v prvi vrsti mala občestva. Ecclesia je ena izmed malih občestev, ki pomaga vzgajati Jezusove učence. Naša vizija je, da bi vsaka župnija ali cerkvena skupnost imela eno ali več malih občestev Ecclesia.
 • Ecclesia ima velik potencial za evangelizacijo, saj z njo dosežemo obrobne in oddaljene, ko srečanja organiziramo na domu s sosedi ali s prijatelji.

Kako začeti z Ecclesio? 

 • Prisluhnem podcastu o učencu, da ozavestim kaj pomen biti Jezusov učenec.
 • Odločim se, da hočem živeti svojo poklicanost Jezusovega učenca in apostola.
 • Izvedba izkustvene delavnice Ecclesie v župniji ali cerkveni skupnosti (izvaja ekipa voditeljev Ecclesij).
 • Udeležim se nekaj srečanj v eni od Zoom Ecclesij.
 • Molim, da Gospod pokliče brate in sestre v Ecclesio.

Piši nam

Bi rad izvedel več ali izkusil kako potekajo srečanja malega občestva Ecclesia? Piši nam na e-naslov: [email protected] ali pošlji SMS na 040 980 891.

GRADIVA

Nova zaveza s prostorom

To izdajo Nove zaveze s prilogami za duhovno rast smo pripravili z namenom, da bi služila različnim skupinam, ki skupaj berejo Sveto pismo, prednostno malim občestvom Ecclesia. V njej najdeš 18 tematskih poti, ki obsegajo ključne vsebine krščanske vere. Vsaka tematska pot te uvede v določeno temo (vera, Jezusov nauk, molitev, Cerkev, Sv. Duh, Jezusov učenec …). Komentarji k odlomkom v tematski poti pa ti dajo ključ za branje svetopisemskih odlomkov.

Malo občestvo Ecclesia si izbere določeno tematsko pot in na srečanjih sledi zaporedju predlaganih odlomkov. V skupini poglabljajo določeno temo, ko poslušajo Božjo besedo in si podelijo, v čem jih nagovarja.

Novo zavezo s prostorom lahko naročiš v spletni trgovini Svetopisemske družbe Slovenije.

V začetku je bila Beseda

V branje Svetega pisma nas uvede nihče drug kot Sv. Duh. A da se odpremo njegovemu delovanju, potrebujemo tudi kakšno spodbudo. Iz tega razloga smo pripravili drobno knjižico, ki je na voljo tudi v elektronski obliki.

Knjižica »V začetku je bila beseda« te opogumi, da se podaš na pot s Svetim pismom. S kratkimi vzpodbudami in napotki odgovori na temeljni vprašanji: Kako in zakaj brati Sveto pismo?

Še nisi povsem prepričan, da bi jo vzel v roke? V njej najdeš tudi nekaj pričevanj tistih, ki so sprejeli Božjo besedo za svojo vsakdanjo sopotnico.

PODKASTI

Učenec – kako slediti Jezusu

Nadarjen športnik izbere dobrega trenerja, da bi dosegel svoj cilj. Tudi zavzet Jezusov učenec želi postati čim bolj podoben svojemu Učitelju. Vendar je razlika v tem, da si Jezusa ne izbereš sam, ampak te izbere on. On te kliče, da mu slediš. In ko si zaupno povezan z njim, najdeš moč, da se držiš njegove besede, se utrjuješ v dobrem in se skupaj z drugimi odpraviš na pot življenjskega učenja.

Prisluhni tematski poti o učencu, ki obsega 40 razmišljanj ob Božji besedi in šest video pričevanj.

Cerkev

Cerkev je skupnost bratov in sester, ki pripadajo Jezusu. V njej so zbrani zelo različni ljudje, kar je zelo lepo, včasih pa tudi zahtevno. Kako torej živeti v edinosti z vsemi? Ta tematska pot spregovori o tem, kaj je bistvo Cerkve in kakšni odnosi vladajo v njej. Pojasni tudi, zakaj je Cerkev preganjana in pogosto oznanja evangelij sredi stisk.

Prisluhni tematski poti o Cerkvi, ki obsega 28 razmišljanj ob Božji besedi.

PODPRITE PROJEKT ŽIVA BESEDA

Z vašim darom boste podprli nastajanje novih malih občestev Ecclesia po župnijah in izdajanje novih gradiv, ki spodbujajo k rednemu branju Svetega pisma in poglabljanju osebnega odnosa z Jezusom. Že vnaprej se vam zahvaljujemo za vaš dar in vašo molitev.