Morda te zanima tudi …

O Primožu Trubarju | e-knjiga

0,00  z DDV

Šifra: 16

Potrebuješ pomoč pri naročilu? Pokliči nas!

041 629 419

Piši nam!

[email protected]

Dvaintrideset strani prilog o Primožu Trubarju, ki so dodane jubilejni izdaji Svetega pisma ob Trubarjevem letu, v počastitev petstoletnice Trubarjevega rojstva.
Na teh straneh je predstavljeno Trubarjevo zavzemanje za Sveto pismo, ki je bilo v ozadju prve slovenske knjige, Katekizma iz leta 1550, in ki se je uresničilo v Trubarjevem prevodu Nove zaveze in Psalmov. Jasno se pokaže, da so ravno ta prizadevanja, ki so dosegla svoj vrh v Bibliji Jurija Dalmatina, Trubarjevega učenca in varovanca, odločilno utemeljila slovenski jezik in s tem slovensko narodno identiteto. Posebna pozornost je posvečena Trubarjevemu biblijskemu zavodu v Urachu, ki lahko po svojem delovanju upravičeno velja za prvo svetopisemsko družbo v svetovnem merilu. Predstavljene so tudi najpomembnejše razsežnosti Trubarjevega sporočila in pomena za današnji čas. Priloge vsebujejo še primerjavo slovenskih prevodov očenaša od srednjega veka do danes s poudarkom na Trubarju, kronološko preglednico njegovega življenja in časa ter seznam knjig, ki jih je izdal.
Knjigo lahko prenesete v formatu PDF.

Po brezplačnem “nakupu” boste preusmerjeni na stran, kjer boste lahko prenesli knjigo. Do strani s prenosi lahko vedno dostopate s prijavo v svoj uporabniški račun.


Priprava besedil in idejni predlogi: Matjaž Črnivec, Ludvik Jošar, Kozma Ahačič, Mihael Glavan, Tanja Viher, Evgen Balažic in Vili Kerčmar.

Predgovor: mag. Geza Erniša; pregled: dr. Marijan Peklaj; lektura: Breda Bernetič Pal; uredil in oblikoval: Matjaž Črnivec; idejna zasnova grafične opreme: Helena Fortuna Jenko.

Preglednica »Trubar in njegov čas« je prirejena po: Jože Javoršek: Primož Trubar, 1986.

Zahvaljujemo se Rokopisnemu oddelku NUK za dostop do slikovnega gradiva.

© 2008 Društvo Svetopisemska družba Slovenije.