“Angeli Kijeva” delijo Sveta pisma, ki jih ljudje potrebujejo tako močno kot vsakdanji kruh

V preteklih dveh mesecih smo se vključili v skupno pobudo svetopisemskih družb, s katero smo želeli odgovoriti na stisko v Ukrajini in pomagati kristjanom na tem vojnem območju s tiskanjem in razdeljevanjem Svetih pisem in druge duhovne literature. Ta Sveta pisma se delijo tudi v Sloveniji, kamor se je tudi zateklo veliko beguncev. Ljudje so Sveta pisma v naglici pustili doma, mnoga so bila uničena. Z vašo pomočjo smo se lahko tej pobudi pridružili tudi mi in našim sestram in bratom v Ukrajini ter Sloveniji prinesli upanje »Knjige knjig«.

Ukrajinci so zanje zelo hvaležni. Lepih zgodb je mnogo, pa bi želeli z vami podeliti eno izmed njih.

Ko je ekipa ukrajinske svetopisemske družbe nekega dne razdeljevala Sveta pisma na bombardiranih območjih, je spoznala Nino, ki je skupaj s sosedi čistila dvorišče, ki je bilo zaradi nedavnega napada nerazpoznavno. Nini so podarili Sveto pismo za njene otroke, pa je prosila, če lahko dobi še kakšno več, da jih odnese v vrtec, kjer dela. Otrokom je želela brati zgodbe iz Svetega pisma, da jih opogumi.

Anatoliy Raychynets, namestnik generalnega tajnika ukrajinske svetopisemske družbe, je ob tem povedal: »Naši ljudje imajo prihodnost, saj namesto pritoževanja nad poškodovanimi hišami, pomanjkanjem oskrbe in elektrike, mislijo na druge otroke.«

Dodal je: »Ljudje si tako zelo želijo imeti Sveto pismo. Mnogi med njimi ga še nikoli niso imeli, naše zaloge pa se hitro praznijo, zato se veselimo nove pošiljke Svetih pisem v prihodnjem tednu.«

V okviru programa Zdravilna beseda smo se že v marcu odzvali tudi na duhovne potrebe ljudi, ki so zatočišče pred vojno vihro v Ukrajini poiskali v naši deželi. Tako smo v skupni evropski pobudi svetopisemskih družb že prejeli Sveta pisma in drugo duhovno literaturo v ukrajinskem jeziku ter jo že veliko razdelili med begunce na raznih koncih Slovenije.

V Celju smo se na bogoslužju, ki je potekalo na pravoslavni velikonočni ponedeljek, in ga je vodil grkokatoliški duhovnik Ivan Skalivskyi, srečali s skoraj 100 materami in otroki iz Ukrajine. Razdelili smo jih Sveta pisma, Nove zaveze ter knjižice Onkraj stiske. Ljudje so bili ganjeni in resnično hvaležni. Po njihovih odzivih smo videli, da je to zanje res živi kruh, ki ga potrebujejo.

Prav tako z nami v stik stopajo mnogi s cele Slovenije, ki imajo nastanjene begunce, in prosijo za Sveta pisma. Božja beseda je tudi v tej težki situaciji živo upanje, duhovna hrana, s katero se krepčajo stiskani, trpeči in strti v srcu, ki jih je vojna pregnala z domov in so morali za sabo pustiti vse, tudi svoje najdražje.

Molitev za mir v Harkovu

Podpri “Angele Kijeva”

Koliko želiš darovati, da bi Beseda tolažbe prišla do trpečih ljudi v Ukrajini?